U oktobru odluka o elektrani Belane

PinterestFacebookTwitterShare

Iako je bugarski premijer Bojko Borisov izjavio prošle nedelje da će odluku o nastavku izgradnje Nuklearne elektrane Belane doneti uskoro, čini se da će to ipak biti kasnije. Bugarski mediji navode da će vlada, na temelju izveštaja o isplativosti, biti spremna da donese konačnu odluku o sudbini projekta do oktobra 2012. godine, prenosi ruski portal ‘Voice of Russia’.

Istovremeno je naftna kompanija Lukoil Bulgaria dobila službenu potvrdu bugarske Carinske uprave da rafinerija Neftochim u Burgasu posluje u skladu s propisima. Carina je u jesen 2011. godine naredila zatvaranje rafinerije zbog prekršaja jer se gorivo izdavalo bez propisanih merača koji su trebali dojavljati o kojim se količinama radi. Nakon žalbe, rafinerija je dobila dozvolu da radi uz obavezu brze ugradnje merača, javlja bugarski dnevnik „Novinite“.

U isto vreme još traje štrajk rudara u rudniku Mini Marica Iztok. Budući da nisu uspeli pregovori sindikata i uprave o isplati bonusa, sukladno povećanju proizvodnje i prihoda prema sporazumu potpisanom u julu 2011. godine, preko 95 % rudara je stupilo u štrajk.
 
Procenjuje se da rudnik gubi oko 0,5 mil. EUR/d zbog propuštene zarade, a Državno ministrastvo za regulaciju energetike i vodoprivrede (DKEVR) upozorilo je da bi, ako štrajk potraje mesec dana, cena električne energije mogla porasti za 10 – 15%. Rudnik uglja snabdeva četiri termoelektrane koje proizvode 25% električne energije u Bugarskoj.