Telekom uzeo kredit za akcije OTE i Telekom Srpske

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Telekom Srbija saopštila je danas da je potpisala Ugovor o kreditu u vrednosti od 470 miliona evra, od čega će 320 miliona evra biti utrošeno na otkup 20 odsto akcija koje su u vlasništvu grčke telekomunikacione kompanije OTE.

Kako je saopšteno iz Telekoma, iznos od 150 miliona evra namenjen je refinansiranju postojećeg kredita za kupovinu Telekoma Republike Srpske, a ceo kredit koji je potpisan 9. januara, uzet je sa rokom dospeća od tri godine.

Iznos od 470 miliona evra obezbedilo je 19 domaćih i međunarodnih banaka kao zajmodavaca, članica bankarskih grupacija Credit Agricole, Erste, Eurobank EFG, Grupa Komercijalna banka Beograd, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Societe Generale i UniCredit, kao i Hzpo Alpe Adria Banka, OTP, Piraeus i Vojvođanska banka u koordinaciji sa UniCredit.

Uprkos teškim uslovima na tržištu, sindiciranje kredita je bilo snažno podržano na finansijskom tržištu, a zainteresovanost banaka za učešće u aranžmanu je prevazišlo očekivanja, ističe se u saopštenju.

Uspešna realizacija ovog aranžmana ukazuje na poverenje finansijskog tržišta u srpsku ekonomiju uopšte i posebno u Telekom Srbija. To je dokaz da za uspešno poslovanje može biti obezbeđeno finansiranje čak i u uslovima svetske ekonomske krize i nestabilnih okolnosti na finansijskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Telekom Srbija i grčka kompanija OTE potpisale su 30. decembra ugovor o otkupu 20 odsto akcija srpskog operatora po ceni od 380 miliona evra, što je bio i ukupan udeo OTE-a u Telekomu. Kako je tada saopšteno, prema ugovoru, transakcija će biti završena do kraja prvog kvartala ove godine.

Na osnovu odluke UO Telekoma Srbija o raspodeli dobiti za 2011.godinu kojom će se akcionarima podeliti 50 odsto ostvarene dobiti, a na osnovu projekcije rezultata na kraju godine, OTE-u će biti isplaćeno 17 miliona evra, a Vladi Republike Srbije 68 miliona evra privremene dividende za fiskalnu 2011. godinu.