Krastavac i paprika uticali na deflaciju u decembru

PinterestFacebookTwitterShare

Visinu inflacije u 2011. od sedam odsto opredelila je deflacija na kraju te godine koja je iznosila 0,7 odsto, za šta je najslužnije pojeftinjenje voća i povrća u decembru, izjavila je danas Gordana Vukotić-Cotič, član redakcije biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

 
„Najzaslužniji faktor za registrovanu deflaciju je pojeftinjenje voća i povrća u decembru za 12 odsto u odnosu na novembar“, istakla je ona, napominjući da je „voće i povrće u decembru i ranijih godina umelo da pojeftini, ali nikada u toj meri“.
 
Kako je dalje navela, celokupan pad cena voća i povrća uticao je na ukupan pad cena od 0,6 odsto, a najviše su pojeftinili svež krastavac, paprika i paradajz.
 
Prema rečima ekonomiste Miladina Kovačevića, u narednom periodu pre treba očekivati deflaciju, nego inflaciju.
 
On se složio sa Vukotić-Cotič da je pad cena voća i povrća uticao na smanjenje inflacije, ali je naveo da ni ostale cene nisu rasle, što je logična posledica pada tražnje i prometa.
 
„Prema onome što pokazuju dosadašnji tokovi kretanja inflacije i tražnje, pa i proizvodnje u ovom periodu, na kratak rok od tri ili šest meseci pre možemo očekivati deflatorne pritiske, koji su de fakto već prisutni“, rekao je Kovačević.