Kina: Humana đubretarka proglašena uzorom nacije

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska agencija Sinhua proglasila je za Uzor nacije ženu iz gradske čistoće Čen Sianmei, koja je pokušala da spasi dete pregaženo na ulici prošlog oktobra.

Čen, koja radi i kao kuvarica, kaže da joj se život nije mnogo promenio od kako se neočekivano našla u žiži javnosti.

„Ja samo mislim da mi treba da spasavamo druge. Ono što sam uradila nije bilo ništa posebno „, rekla je ona na ceremoniji.

Na video snimku objavljenom na internetu prikazano je najmanje 18 ljudi kako prolaze pored dvogodišnje Jue Jue, koja je ležala krvareći i bez svesti na ulici u južnoj Kini, dok je jedna žena nije podigla i sklonila na bezbedno mesto.  Jue Jue je umrla od zadobijenih povreda, ali je video snimak šokirao javnost u Kini i pokrenuo talas nacionalnog preispitivanja humanosti u uslovima brzog razvitka i urbanizacije društva.

Sinhua je dodelila priznanje 58-godišnjoj Čen Sianmei na televizijskoj ceremnoniji održanoj sinoć, pošto su za nju glasali milioni Kineza.

Među dobitnicima priznanja za humani poduhvat bila je i Vu Đuping, koja je uhvatila rukama bebu koja je ispala kroz prozor višespratnice, kao i Hu Janping koja se posvetila staranju o 28 mentalno hendikepirane dece nakon što je umro njen hendikepirani sin 2001. godine.