Stamenković: Ograničavanje marži retrogradna mera

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je danas da je ograničavanjem marži na namirnice na 10 odsto faktički uvedena kontorala cena i grubo odstupljeno od pravila tržišne ekonomije u Srbiji.
 
„Uredba je retrogradna u sistemskom smislu i posledice mogu da budu sužavanje asortimana ponude, veća korupcija aktiviranja crnog tržišta i u krajnjoj liniji veća inflacija“, kazao je on na predstavljanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
 
Stamenković je kazao da je pri obrazlaganju ograničavanja marži ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kazao da u zemljama EU marža ne prelazi 10 odsto, ali da je naveo samo primer Republike Srpske kao države koja je ograničila marže.
 
„Da li je RS zemlja koja treba da nam bude uzor ekonomske efikasnosti“, zapitao je jedan od autora MAT-a i naglasio da se u tržišnim ekonomijama kontrola cena uvodi u slučaju rata, zemljotresa, poplava ili cunamija dodajući da se u Srbiji ništa od toga nije dogodilo.
 
„U to koliko je ograničavanje marži u funkciji predizbornih aktivnosi neću da ulazim, ali je jako moguće da je mera trebalo da zadovoljni narod kojem se skupo sve što kupuje“, istakao je on.
 
Stamenković je naveo i da su ekonomisti još 2006. godine upozoravali da konkurencija u trgovini u Srbiji nije dovoljna i da je manja nego u drugim zemljama regiona, što utiče i na cenu osnovnih životnih namirnica.