SAD pritiska Seul da manje uvozi iz Irana

PinterestFacebookTwitterShare

Amerika traži od Južne Koreje da smanji uvoz nafte iz Irana, šireći tako pritisak Vašingtona na svoje saveznike kako bi mu pomogli u sporu s Teheranom oko njegovog nuklearnog programa.
 
Južna Koreja je ograničila finansijska poslovanja za više od 200 firmi i pojedinaca koji su imali sumnjive veze oko iranskog nuklearnog programa. Međutim, Seul, koji iz Irana uvozi 10 odsto potreba u nafti, još nije saopštio da li će kupovati manje sirove nafte iz Islamske Republike. 

Ministarstvo inostranih poslova Južne Koreje je saopštilo da vlada još nije donela odluku o američkom zahtevu da smanji uvoz nafte iz Irana. Seul se nada da se manjak zbog odustajanja od iranske nafte može da nadoknadi uvozom iz drugih zemalja. 

Međutim, zamenik ministra Kim Džae-Šin je rekao da su „mnogi u Južnoj Koreji zabrinuti da bi jačanje snakcija protiv Irana u ovo vreme destabilizovalo međunarodno tržište sirove nafte“. 

Seul navodi i da razume razloge američkih sankcija protiv Irana i da će sarađivati najbolje što može radi miroljubivog rešenja iranskog nuklearnog problema. 

Indija je objavila da će i dalje kupovati naftu od Irana uprkos intenziviranju američke kampanje ograničavanja kupovine nafte od te zemlje. „Prihvatamo sankcije koje su izglasali Ujedinjene nacije. Druge sankcije se ne odnose na određene zemlje“, rekao je ministar spoljnih poslova Radžan Mathai i dodao da će i dalje kupovati naftu od Irana.