Poljoprivrednicima iz BiH veći nameti

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivredni proizvođači iz Srpske svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima pri izvozu svoje robe u region i druge zemlje, pri čemu trpe ogromne štete. Istovremeno se na tržište BiH uvozi ogromna količina poljoprivrednih proizvoda, među kojima je dosta i onih sumnjivog kvaliteta, koji se prodaju po nerealno niskim cenama.
 
Kako navode u Udruženjima poljoprivrednika u Srpskoj, ogroman udar na njihov opstanak bi mogla da bude i obustava uvoza hrane proizvedene u BiH u Hrvatsku, posle ulaska ove zemlje u Evropsku uniju. Problem je što dosta poljoprivrednih proizvoda nema potrebne međunarodne sertifikate o kvalitetu, jer u BiH ne postoje akreditovane laboratorije.
 
Udruženju poljoprivrednih proizvođača RS ističu da na ovaj problem, koji ugrožava domaću proizvodnju, već godinama upozoravaju vlasti. Kao napredak, ističu to što su entitetski ministri poljoprivrede uputili Savetu ministara BiH inicijativu za izjednačavanje naknada za obavezne veterinarske i fitosanitarne zdravstvene preglede u prometu preko granice BiH, sa visinom taksi koje imaju Srbija i Hrvatska.
 
– Proizvođači iz Srbije i Hrvatske plaćaju deset puta manje takse prilikom izvoza svojih proizvoda u BiH, od naših proizvođača koji izvoze svoje proizvode u ove susedne zemlje – kaže Usorac. To je nepravedno, i našim proizvođačima donose ogroman trošak. Nije isto kada se za šleper proizvoda namenjen za izvoz iz BiH, mora na granici da plati 5.000 KM, i kada se za istu količinu plati 500 maraka za uvoz u BiH.
 
Domaćim poljoprivrednicima veliki problem predstavlja i nekontrolisan uvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito mesa, u BiH.

– U BiH zbog nemara još nisu stvoreni uslovi za adekvatnu kontrolu hrane prema odgovarajućim standardima, koja bi istovremeno obezbeđivala i potreban sertifikat domaćim proizvođačima. Potrebno je hitno menjati određene propise i pravila, kao i rad agencija na nivou BiH koje svojim neradom otežavaju izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda – objašnjava predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac. Ovakvu situaciju koriste zemlje u regionu koje su članice EU!

U Udruženju poljoprivrednika RS ističu da već godinama domaći proizvođači mleka imaju problema pri izvozu mleka u Hrvatsku, zbog neosnovanih kriterijuma kontrole kvaliteta koji se traže, a isto tako je otežan izvoz mesa u Srbiju i šljive u Nemačku.
 
Entitetski ministri poljoprivrede su na zajedničkom sastanku izrazili nadu da će Savet ministara BiH u novom sazivu preduzeti određene mere i pronaći rešenje za problem oko izvoza hrane u Hrvatsku posle prijema ove zemlje u EU.
U Udruženju poljoprivrednika RS podsećaju da je protekla godina za poljoprivredu Srpske bila teška i da su poljoprivrednici pretrpeli velike štete. Ne samo zbog klimatskih nepogoda, nego i zbog loših ekonomskih uslova u zemlji koji umanjuju kupovnu moć stanovništva.