Radnici Agrokopa protestuju zbog neisplaćenih pet plata

PinterestFacebookTwitterShare

Ovo preduzeće već mesecima potresaju štrajkovi. Još 10. januara su obustavili rad, jer rukovodstvo firme nije ispunilo obećanje da će im zaostala dugovanja biti isplaćena do kraja 2011. godine.

Radnici Agrokopa u Trebinju protestirali su juče ujutru zbog neisplaćenih pet plaća i drugih primanja. Na ulicu su izvezli i traktore, a nakon okupljanja pred zgradom uprave tog preduzeća, blokirali su i prolaz ispred zgrade trebinjske Opštine u ulici Vuka Karadžića.

Uz 37 stalno zaposlenih na ulicu su izašli i sezonski radnici, tražeći isplatu pet neisplaćenih zarada, od pet do 18 toplih obroka, regresa, odnosno dnevnica.

Ovo preduzeće već mesecima potresaju štrajkovi. Još 10. januara su obustavili rad, jer rukovodstvo firme nije ispunilo obećanje da će im zaostala dugovanja biti isplaćena do kraja 2011. godine, što je i bio razlog za upozorenje da se neće vratiti u vinograde dok ne dobiju ono što su zaradili.

U štrajku su bili i početkom decembra, a zimsku pripremu vinograda nastavili su nakon što im je do kraja 2011. godine obećana isplata tri plate, regres za prošle dve godine i uplata doprinosa. 

Agrokop ima dugove veće od četiri miliona maraka. Uz neisplaćene plaće radnicima, duguju i Poreskoj upravi više od 400.000 maraka, bankama više od 300.000, a već nekoliko meseci zbog dugova većih od 20.000 preduzeću su isključeni struja, voda i telefon.