Posle privatizacije povećana produktivnost i profit

PinterestFacebookTwitterShare

Sve fabrike u okviru poslovnog sistema ‘Invej’, napredovale su posle privatizacije, od koje je prošlo skoro 10 godina, povećale su produktivnost i profit, pojavio se veliki broj novih proizvoda, a nijedna fabrika nije prodata, objavila je danas ta kompanija. 

U ‘Rubin’ je investirano 10 miliona evra, u proteklih pet godina podignuto 540 hektara novih vinograda, porvršina je duplirana i iznosi oko 1.200 hektara. Kupljenje su najsavremenije pnuematske prese, vinifikatori sa kontrolisanom temperaturom fermentacije i savremena linija za hladno punjenje vina, kapaciteta 10.000 litara na sat.

Rekonstruisan je vinarski podrum u Kruševcu, oko milion evra uloženo je u savremenu ambalažu i formirana moderna mikrobiološka laboratorija. Rekonstruisana je linija za punjenje vinjaka i povećan kapacitet sa 2.500 na 5.000 boca na sat – kaže direktor razvoja i investicija Marko Malićanin.

U ‘Vitalu’ su pokrenuti novi proizvodi, kao što je kečap, a proizvodnja je dostigla na 1. 040 tona godsišnje- objašnjava direkltorka ‘Vitala’ Slađana Ratković. Posle privatizacieje fabrikaje počela da proizvodi senf, godišnje 34 tone i majoneza u dojpaku, 105 tona godišnje, a u opremu je uloženo 21,92 miliona dinara. 

Zahvaljujući nabavci nove opreme tržištu je ponuđen i margarin za lisnato testo u obliku ploče od dva kilograma. 

‘Medela’ je samo prošle godine uspela da proizvede i proda 4.740 tona keksa, što je za oko 40 odsto više nego u 2010. godini, a prema planu za ovu, očekuje se dodatno povećanje proizvodnje i prodaje. 

Planirana je izgradnja nove proizvodne hale je na oko 3.800 kvadratnih metara, a uskoro će se pojaviti novi proizvodi -integralne štrudle od smokve, čokoštrudla sa marmeladom narandže i nova čajna peciva.

‘Medela’ izvozi 60 odsto proizvodnje – u Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Švedsku, Nemačku, Holandiju, Švajcarsku, a upravo se završavaju pregovori sa kupcima iz Izraela, Kipra i Grčke.

U fabrici šporeta ‘Milan Blagojević’ MBS, u toku je projekat robotnog zavarivanja, kaže direktorka Sofija Stančić. Ona podseća da je uloženo 10 miliona evra da bi fabrika dobila današnji kapacitet i najavila da su ove godine planirane investicije 800.000 evra za modernizaciju proizvodnje.

Izradom novih modela šporeta na čvrsto gorivo, i otvaranjem tržišta širom sveta, MBS je povećo proizvodnju i prodaju nekoliko puta, u odsnou na stanje pre privatizacije.

Stari ‘smederavac’ se još dobro drži, mada kupci traže moderan dizajn, a kvalitetnija su i ložišta i veća snaga. Novi šporeti na pelet dobro se plasiraju u Francuskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj.