Kupci traže 30.000 jaganjaca

PinterestFacebookTwitterShare

Kupci iz inostranstva i izvoznici mesa obratili su se Udruženju ovčara „Bikara” iz Vrbasa za kupovinu 30.000 komada jagnjadi, nudeći i avansnu uplatu. Cena, koju su spremni da plate za živu jagnjad, kreće se od 2,0-2,8 evra po kilogramu, ali zahtevaju redovnu isporuku, što može uticati i na povećanje otkupne cene.

Vukašin Kankaraš, menadžer ovog udruženja, za „AgroServis” kaže, da naši farmeri imaju kvalitetnu jagnjad, ali da još uvek nismo spremni za isporuku 2.000 jagnjadi u turnusu.

– Članovi našeg udruženja imaju oko 14.000 ovaca i sporadičnu prodaju. Da bi postali solidni izvoznici potrebno je da imamo oko 400.000 jaganjaca u dva vremenska intervala – kaže Kankaraš, navodeći iskustva drugih zemalja koje je posetio.

– Zbog toga je potrebno da se poslovno povežemo i da pored žive jagnjadi izvozimo i meso, vunu i kožu. U tome će nam sigurno od koristi biti zadruga, čije osnivanje je u toku – kaže Kankaraš.

Na ovaj način umanjiće se i nivo tržišta jagnjadi, ali ne na štetu farmera.

Udruženje ovčara „Bikara”, trenutno, u saradnji sa ekspertima za ovčarstvo, organizuje predavanje o gajenju ovaca i potrebama tržišta za kvalitetnom robom.