Nova radna mesta u EU najviše otvaraju mala i srednja preduzeća

PinterestFacebookTwitterShare

Prema rezultatima  studije o važnosti doprinosa koje mala i srednja poduzeća imaju na stvaranje novih radnih mesta, a koje je u utorak objavila Evropska komisija (EK), 85 posto neto novih poslova u Evropskoj uniji u razdoblju od 2002. do 2010. otvorila su upravo mala i srednja poduzeća.

Ova je brojka znatno veća od 67-postotnog udela koji mala i srednja poduzeća imaju u ukupnoj zaposlenosti. Tokom navedenog razdoblja neto zaposlenost u poslovnoj ekonomiji Evropske unije znatno je porasla, u proseku 1,1 milion novih radnih mesta otvarano je svake godine.

S rastom zaposlenja od jedan posto godišnje mala i srednja poduzeća potukla su velike kompanije, koje su zabeležile rast od 0,5 posto. Presedan predstavlja sektor trgovine, u kojem je zaposlenost u rangu malih i srednjih poduzeća rasla 0,7 posto godišnje, dok je u rangu velikih poduzeća ostvarila rast od 2,2 posto.

U rangu srednjih i malih poduzeća mikro poduzeća (koja imaju manje od 10 zaposlenih) s udelom od 58 posto ukupnog postotka neto zaposlenja zaslužna su za najviše otvorenih radnih mesta u poslovnoj ekonomiji. Zanimljivo je da su nove firme (mlađe od pet godina) odgovorne za „zapanjujuću“ većinu novootvorenih radnih mesta. Nova preduzeća koja operišu unutar poslovnih usluga stvaraju više od četvrtine (27 posto) novih radnih mesta, dok nove firme koje se bave transportom i komunikacijama otvaraju najmanje radnih mesta (6 posto).

Antonio Tajani, potpredsednik Evropske komisije zadužen za preduzetnišvo i industriju, izjavio je kako u ovim kritičnim vremenima za evropsku ekonomiju vidimo da mala poduzeća potvrđuju svoju ulogu kao glavni generatori novih radnih mesta. „Njihov značajan udeo u kreiranju novih radnih mesta podvlači njihov veći ali ikad ekonomski značaj i potrebu da ih se podržava na svim nivoima. Mali i srednji preduzetnici očito su ključ ponovnog uspostavljanja ekonomskog rasta“, kazao je Tajani.

Prema rezultatima istraživanja ekonomska kriza je ostavila svoj trag na svim preduzetnicima, bez obzira bili mali ili veliki. Mikro firme pokazale su se kao posebno ranjive. Broj radnih mesta u sektoru malih i srednjih poduzeća se u proseku smanjuje 2,4 posto godišnje, što je rezultat krize koja je eskalirala 2009. i 2010. godine. U sektoru velikih poduzeća smanjenje je nešto manje, 0,95 posto godišnje.