Kina postala najveći uvoznik gasa iz Turkmenistana

PinterestFacebookTwitterShare

Kina je postala najveći uvoznik prirodnog gasa iz Turkmenistana, proizilazi iz informacija o saradnji dve zemlje na proslavi 20 godina nezavisnosti Turkmenistana.
 
Kina je među prvima pružila pomoć Turkmenistanu nakon izlaska iz SSSR-a, a u međuvremenu se saradnja proširila na brojna područja. U 2011. godini Kina je uvezla 17 mlrd. m3 gasa iz Turkmenistana, a Rusija 10,5 mlrd. m3. Uz to, u novembru 2011. godine Kina i Turkmenistan su potpisali ugovor o dugoročnom povećanju izvoza gasa u Kinu s ranije ugovorenih 40 mlrd. na 65 mlrd. m3 godišnje, prenosi ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Istovremeno je kineska vlada uputila službeni protest američkoj vladi zbog uvođenja sankcija kineskoj državnoj naftnoj kompaniji Zhuhai Zhenrong zbog saradnje s Iranom. Kina smatra da je taj američki potez suprotan međunarodnim standardima jer se ne krši nijedna rezolucija Ujedinjenih naroda i kompanija nije povezana s iranskim nuklearnim programom.
 
Prema američkom stavu, Zhuhai Zhenrong je najveći dobavljač naftnih proizvoda za Iran. Američke jednostrane sankcije uključuju nemogućnost dobijanja licenci za izvoz, bankarskih usluga za uvoz i izvoz i kredita iznad 10 mil. dolara od američkih finansijskih ustanova. Kina navodi i da kompanija neće biti posebno pogođena tim sankcijama jer ne planira projekte vezane za SAD, prenosi ruski portal ‘Voice of Russia’.