Na vađenje gasa i nafte u Americi se troši 60 miliona barela vode dnevno

PinterestFacebookTwitterShare

Najveći problem američkih kompanija koje se bave proizvodnjom gasa i nafte trenutno prestavljaju otpadne vode.
FOTO: www.http://today.uconn.edu

Svaki dan ove kompanije izbace na površinu čak 60 miliona barela otpadnih voda, koje imaju sadržaj soli veći čak 20 puta od morske vode i koje sadrže opasne hemikalije.

Najveći deo ovih voda odlaže se sigurno, u skladu sa saveznim i državnim zakonima. Većina se ponovo ubrizgava u naftu i gas kako bi se održao pritisak, a manji deo se vraća u formacije koje se nalaze daleko ispod površine na kojoj se nalaze slatkovodni izvori.

Bezbedno odlaganje tih otpadnih voda predmet je polemike i zabrinutosti svih protivnika kontroverzne tehnologije hidrauličnog lomljenja stena, tehnologije ekstrakcije poznatije kao fraking.

Ekolozi i političari izrazili su zabrinutost  zbog  velike količine vode koja se koristi u eksploataciji nafte i gasa, kao i zbog sumnje u bezbedno odlaganje nastale otpadne vode. Ovo su jedni od glavnih razloga zahteva da se frakcing kao tehnologija zabrani ili da se podvrgne novim, strožijim saveznim propisima, kako bi zaštitili izvori pitke, slatke vode.

Tehnologija frakinga je zbog načina proizvodnje gasa i nafte na udaru mnogih vlada širom sveta. Vlada Bugarske zabranila je američkoj kompanij Chevron da eksploatiše gas iz uljnih škriljaca u Bugarskoj koristeći tehnologiju ekstrakcije – fraking. Ta hidraulična tehnologija podrazumeva ubrizgavanje miliona litara vode pod velikim pritiskom u gasne i naftne bušotine zbog preloma formacija stena, uz dodavanje određenih hemikalija kako bi se smanjilo trenje i uklonio višak blata iz bušotine. Voda koja nastaje je kontanimirana i tretira se kao otpad kome je potrebno sigurno odlaganje.