Zašto je ova zima jedna od najtoplijih u istoriji?

PinterestFacebookTwitterShare

Ovogodišnja zima u SAD-u i Evropi jedna je od najtoplijih i najsuših otkad je meteoroloških merenja. Naučnici smatraju da su otkrili koji su pravi uzroci ove pojave.

Naučnici smatraju da je glavni krivac za ovakvo neobično vreme raspored pritiska koji se zove Arktička oscilacija i nalazi se na severnoj polutci.

Njegova donja ivica poznata je kao Severnoatlantska oscilacija. Ove dve pojave zajedno utiču na putanju i snagu tzv. mlaznih struja vetrova. Te struje teku sa zapada na istok severnim geografskim širinama SAD-a, Evrope i Azije i menjaju temperature. Snažna struja koja teče prilično pravolinijski sa zapada na istok sa nekoliko skretanja prema jugu sprečava prodor hladnog arktičkog vazduha na jug.

‘Uzrok ovako tople prve polovine zime je najekstremnija konfiguracija mlaznih struja koja je ikada zabeležena’, smatra meteorolog Džefri Masters, vlasnik web stranice Weather Underground, koja analizira izuzetne vremenske pojave.

Masters objašnjava da je mlazna struja ove zime bila daleko na severu, da je bila prilično ravna i da je takva ostala tokom neuobičajeno dugog perioda. Ovakav položaj struje sprečio je silazak hladnog vazduha sa severa, omogućio toplom južnom vazduhu da dominira nad mnogim područjima na severnoj hemisferi čime je sprečio nastanak padavina – snega i kiše.