Slovenija dobija prvu vetroelektranu

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenija će na proleće dobiti svoju prvu vetroelektranu, ali je investitor već podneo tužbu protiv države zbog dvogodišnjeg kašnjenja projekta, piše slovenski Dnevnik.
 
„Štetu procenjujemo na milion eura, a ako ne dobijemo tužbu u pravnom postupku spremni smo ići i na evropski sud“, kaže Anton Korošec, direktor austrijsko-slovenskog poduzeća Alpe Adrija Energija.
 
Nakon što su dobili sve potrebne dozvole investitori računaju da bi elektrana s 25 vetroagregata na Griškom polju u opštini Divača mogla struju u mrežu početi da isporučuje u aprilu. Imaće kapacitet od 4,5 miliona kWh godišnje i moći će obezbedi 1100 domaćinstava električnom energijom.
 
Ministarstvo za okolinu i prostor najpre je projekt odobrilo, a onda ga povuklo pa je kompanija pre godinu i po dana morala da obustavi gradnju.
 
Vetroelektrane u Sloveniji nemaju sreće. Prvi projekti gradnje vetroelektrana u toj državi prijavljeni su pre desetak godina, ali većinom su nailazili na probleme vezane uz dobijanje saglasnost države, kao i na protivljenje lokalnog stanovništva. Gradnja velike vetroelektrane Volovje Rebra, koja je bila planirana kod Ilirske Bistrice, bila je onemogućena zbog protivljenja eko udruženja.