Fukušima: Gradili radioaktivnim građevinskim materijalom

PinterestFacebookTwitterShare

Radioaktivni šljunak i kamen iz kamenoloma u zoni evekuacije oko oštećene nuklearne centrale Fukušima Daići korišćen je za izgradnju puteva i staza oko kuća u gradu Kavamata u prefekturi Fukušima, saopštio je izvor upoznat s problemom.

Kontaminirani šljunak je korišćen za prilazne staze dvema zgradama u Kavamati i izgradnju asfaltnih puteva u vlasništvu gradske uprave, prenosi Kjodo.

Šljunak je uzet iz susednog kamenoloma u Namieu u periodu između nuklearnog akcidenta u atomskoj centrali izazvanog zemljotresom i cunamijem 11. marta prošle godine i 22. aprila kada je vlada odredila zonu evakuacije. Namie i Kavamata se nalaze u zoni evakuacije koja je određena posle izbijanja krize u centrali Fukušima.

Najnovije otkriće je usledilo u vreme kada vlasti nastoje da utvrde puteve distribucije i mesta gde je upotrebljavan kontaminirani šljunak i kamen, kao i da li ima još sličnih mesta s radioaktivnim materijalom.

Japanska vlada je u ponedeljak naredila istragu kako bi se utvrdilo kako su stanovi u jednoj zgradi izgrađeni od radioaktivnog betona za koji je korišćen kontaminirani šljunak iz Namiea. Radioaktivnost od 1,24 mikrosiverta na sat zabeležena je u jednoj zgradi u Nihonmacu, u prefekturi Fukušima, 55 kilometara udaljenoj od oštećene nuklearne centrale. Lokalni mediji su objavili da 12 porodica živi u toj zgradi.

Kamenolom u vlasništvu kompanije Futaba Saiseki Kogjo, je saopštio da je posle nuklearnog akcidenta isporučio ukupno 5.280 tona šljunka iz Namiea za 19 građevinskih firmi.