Nove alarmne stanice Hidroelektrana na Trebišnjici

PinterestFacebookTwitterShare

Probnim emitovanjem signala, danas će u rad biti pušteno novih 13 alarmnih stanica Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koje će pokrivati jedan deo opštine Trebinje, a do polovine ove godine celo područje trebalo bi biti pokriveneo najsavremenijim sistemom za upozoravanje, potvrđeno je u HET-u.
 
Reč je o drugoj fazi izgradnje alarmnog sistema HET-a koji će pokrivati područje nizvodno od linije Južni logor-Aleksina Međa, do linije Staro Slano- Jasenica Lug. Prvom fazom novim elektronskim sirenama ranije je sa deset stanica pokriveno područje nizvodno od brane Graničarevo, preko područja grada, do Aleksine Međe.
 
Predsednik Komisije HET-a za tehnički nadzor na projektu Đorđe Marić kaže da nove elektronske sirene pružaju visok nivo kvaliteta i pouzdanosti. On kaže da HET ima zakonsku obavezu da alarmnim sistemom pokrije celo područje koje bi bilo ugroženo nepredviđenim situacijama u sistemu hidroelektrana, što podrazumijeva izgradnju čak 32 alarmne stanice, u tri faze.
 
Marić dodaje da je raspisan tender i za treću fazu projekta i da bi izvođač radova mogao da bude poznat za dva meseca.
 
Sirene za upozoravanje na opasnost u slučaju nepredviđenih događanja u sistemu Hidroelektrana na Trebišnjici postoje još od izgradnje brane Graničarevo.