„Matijević“ postao vlasnik subotičkog „Agrokombinata“

PinterestFacebookTwitterShare

Industrija mesa Matijević danas je na javnoj licitaciji u Privrednom sudu u Subotici, po početnoj ceni od 7,6 miliona evra, kupila subotički Agrokombinat, nekada najveće poljoprivredno preduzeće na severu Vojvodine. Industrija mesa Matijević je postala vlasnik oko 1.300 hektara zemlje, više objekata, mehanizacije i opreme.

Većinski vlasnici Argokombinata su do danas bili mali akcionari, koji su imali 55 odsto vlasništva. Od preostalog dela 35 odsto je pripadalo privatizacionom registru, a 10 odsto Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja. U privatizacionom registru je zavedeno 1.366 akcionara Agrokombinata.

Mali akcionari nisu zadovoljni postignutom cenom, jer kako je istakao njihov predstavnik Josip Ivanković, kada se od 7,6 miliona evra namire potraživanja svih poverilaca za njih će ostati veoma malo. Prema njegovim rečima, javna licitacija je bila nameštena sa ciljem da se Agrokombinat proda što jeftinije.

Mali akcionari bi bili zadovoljni da se Agrokombinat prodao za najmanje 10 miliona evra, jer bi tada i oni dobili nešto od onoga što su zaradili, rekao je Ivanković.

A.D. Agrokombinat Subotica osnovan je 1964. godine i u svoja zlatna vremena obrađivao je 15.000 hektara zemlje i zapošljavao oko 1.000 radnika. Po rezultatima ostvarenim u proizvodnji, bio je u rangu sličnih kombinata u Zapadnoj Evropi.

Stečaj u preduzeću, zbog lošeg poslovanja pokrenut je 2004. godine, a u martu prošle godine proglašen je bankrot. U vreme uvođenja stečaja, Agrokombinat je dugovao 5,1 miliona evra i plan je tada bio da se taj novac obezbedi kroz reorganizaciju koja je trebalo da traje do kraja 2013. godine. To se nije desilo, pa je stečaj ostao na snazi do marta prošle godine kada je u preduzeću proglašen bankrot.