Ukrajina povećava proizvodnju uglja

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajina će povećati proizvodnju uglja za 2,4%, odnosno sa 82 mil. tona u 2011. godini na 84 mil. tona u 2012, objavio je ukrajinski ministar energetike i industrije uglja Jurij Bojko.
 
Prema njegovim rečima, prebacivanje termoelektrana sa gasa na domaći ugalj omoguće će Ukrajini uštedu od 6 mlrd. m3 gasa godišnje. Ukrajinski rudarski sektor je u 2011. povećao proizvodnju uglja na 81,9 mil. tona ili za 8,9% u odnosu na 2010. godinu. Najviše se uglja proizvodi u regiji oko Donjecka (36,2 mil. t), a slede Luhansk (27,3 mil. t) i Dnipropetrovsk (15,4 mil. t), prenosi ruski portal „Oil and gas Eurasia“.

U isto vreme, Rusija i Ukrajina se vraćaju za pregovarački sto i nastavljaju razgovore o ceni ruskog gasa za Ukrajinu koja želi da Rusija značajno snizi cenu, ali Rusija zauzvrat želi vlasništvo nad ukrajinskim gasnim transportnim sistemom, prenosi ruski portal „Voice of Russia“.

Ali, Evropska komisija je potvrdila da je voljna da počne pregovore o tranzitu gasa s Ukrajinom i Rusijom čim se one o tome dogovore, izjavio je evropski poverenik za energetiku Ganter Etinger. On je nakon susreta s ukrajinskim ministrom Bojkom naglasio kako Evropska unija i dalje želi učestvovati u modernizaciji ukrajinskog plinskog transportnog sistema i podržati reforme u energetskom sektoru. Ministar Bojko je povereniku Etingeru rekao kako pregovori o izmenama gasnom ugovora neće dovesti do prekida u isporukama za evropske zemlje kao 2009. godine, prenosi bugarski dnevnik ‘Novinite’.