Uskoro tenderi za dve deonice na trasi Koridora 11

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da je gradnja dve deonice od po 25 kilometara na autoputu od Beograda do Čačka ponuđena ruskim firmama, a jedna Azerbejdžanu.

Mrkonjić je na konferenciji za novinare precizirao da su Rusima ponuđene deonice autoputa na takozvanom Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga ponuđene Rusima, a deonica od Ljiga do Čačka firmama iz Azerbejdžana.
 
– U ovoj fazi još razgovaramo. Sporazum nije potpisan. Više firmi iz te dve zemlje zaninteresovano – kazao je on i dodao da će Srbija prihvatiti te poslova samo ako budu ponuđeni uslovi kao u kineskim kreditima i pozajmicama Svetske banke.
 
Mrkonjić je kazao da očekuje da će sporazumi biti postinguti u narednih dva meseca i da će realizacija projekata početi do 1. aprila.
 
Trenutno se gradi deonica od 12,7 km između Uba i Lajkovca, a prema procenama „Puteva Srbije“, za gradnju preostalih devedesetak kilometara autoputa od Beograda do Čačka biće potrebno oko 500 miliona evra.
 
Autoput na takozvanom koridoru 11 preko Beograda i Čačka bi trebalo da poveže Srbiju sa Crnom Gorom i dalje pomorskom vezom sa Italijom sa južne strana, a na severu autoputem od Beograda do Vršca sa Rumunijom.
 
Prema ranijim podacima, kroz Srbiju su za sada utvrđene deonice Beograd-Obrenovac (25 kilometara), Obrenovac-Ub (27 kilometara), Lajkovac-Ljig (25 kilometra) i Ljig-Čačak (50 kilometara), a u toku su radovi na oko 80 mil EUR vrednoj deonici Ub-Lajovac (12,7 kilometara).
 
Mrkonjić je podsetio da je postojala ideja da se kroz saradnju sa Turskom oko 30 miliona evra uloži u gradnju puta od Sjenice do Tutina ili od Novog Pazara od Sjenice, ali je procenom stručnjaka utvrđeno da je jeftinije i bolje da sami gradimo put od Novog Pazara do Sjenice.