Ekološka pčelarska proizvodnja – velika šansa za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija ima šansu da stvori brend „organski med“, čime se otvaraju i nove perspektive za plasman meda i pčelinjih proizvoda na inostrana tržišta, kao što je nemačko, rečeno je danas na sednici Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS).

 
Organsko pčelarstvo u našoj zemlji tek je u povoju i Srbija ima veliki potencijal za razvoj te proizvodnje, mada se njom trenutno bavi svega nekoliko pčelara, složili su se učesnici skupa.
 
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović kazao je da u Srbiji postoji par sertifikovanih proizvođača organskog meda, a nekoliko njih je ušlo u proces konverzije.
 
„Organska proizvodnja je nešto od čega smo svi u prošlosti bežali, računajući da nemamo kome da prodamo naše proizvode, ali vremena se menjaju i polako dolazimo u situaciju da imamo neke nove šanse“, istakao je on.
 
Živadinović je naglasio da je nedavno u Srbiji otvorena firma koja posluje i u Nemačkoj, a koja će i najmanjim proizvođačima omogućiti da svoju robu plasiraju na tržište te zemlje, koja je najveći potrošač meda na svetu, kao i veliki potrošač organskog meda.
 
Put razvoja organske, odnosno, ekološke pčelarske proizvodnje u Srbiji biće dug i za to su potrebne decenije, ali ukoliko se krene ozbiljno u taj posao, naša zemlja ima sve šanse da se dobro pozicionira na tržištu, zaključio je on.
 
Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Nedić upoznao je detaljno prisutne pčelare, kojih je bilo oko 150, sa uslovima za bavljenje organskim pčelarstvom, naglašavajući da je cilj proizvesti zdravstveno bezbedni pčelinji proizvod, koji će biti prirodni i ekološki.
 
On je rekao da je neophodno voditi računa o zaštiti biodiverziteta pčela i prirodne sredine, što manjim otvaranjem košnica i manipulacijom pčela, uz vođenje računa da one unesu sve neophodne materije, kao što su nektar i polen.
 
Prema podacima PKS, u Srbiji se godišnje iz oko 440.000 košnica proizvede oko 5.000 tona meda. Vrednost pčelarske proizvodnje godišnje iznosi oko 80 miliona dolara, a izveze se robe za oko tri do pet miliona dolara.