Svetska pijaca nam donela 1,7 milijardu dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Očekivana vrednost suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2011. godini iznosi od 1,5 do 1,7 milijardu dolara – izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković.


Zvanični podaci za decembar 2011, kako je rekao, još nisu objavljeni, ali „bi trebalo očekivati vrednost izvoza od 2,7 do 2,8 milijarde dolara i uvoza od 1,2 milijarde dolara”.

Prognozirani suficit u izvozu hrane iz Srbije za prošlu godinu je od 1,5 do 1,7 milijardu dolara, što „nijedan sektor domaće privrede nije uradio, a to nije imala nijedna zemlja koja je prošla tranzicioni period”, naglasio je Stanković. On je ocenio da će srpska poljoprivreda u ovoj finansijskoj godini, koja će biti veoma teška zbog svetske ekonomske krize i situacije u evrozoni, biti pred velikim izazovom da očuva postojeće spoljnotrgovinske bilanse, ali i istakao da bi agrar trebalo da zabeleži još bolje rezultate u izvozu.

Po poslednjim podacima PKS-a, u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom za prvih 11 meseci 2011. zabeležen je suficit od 1,38 milijarde dolara.

Iz Srbije je u tom periodu izvezeno hrane za 2,45 milijarde dolara, što je rast od 23,9 posto u odnosu na isto vreme prethodne godine. Istovremeno je iz sveta uvezeno robe za 1,06 milijardu dolara, 17,1 posto više u odnosu na period januar–novembar 2010.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u periodu januar–novembar 2011. bili su žuti kukuruz, za 380,6 miliona dolara, rafinirani šećer od šećerne repe (135,2 miliona dolara) i zamrznuta malina ,,roland’’ (94,4 miliona dolara). Slede merkantilna pšenica (78,6 miliona dolara) i jestivo ulje od suncokreta (75,3 miliona dolara).
 
Najviše uvozili kafu, banane…

U izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 663,7 miliona dolara, te voće i povrće, s ostvarenim izvozom od 600,6 miliona dolara. Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima dominiraju sirova kafa (88,4 miliona dolara), sveže banane (34,4 miliona dolara), sveže slatke pomorandže za 22,8, i cigarete, čija je vrednost uvoza iznosila 36,3 miliona dolara.