Neštinci orežu 25 evra na dan

PinterestFacebookTwitterShare

Iako zvanično rezidba vinograda u neštinskom ataru, a po tradiciji i u drugim voćarsko-vinogradarskim regionima, počinje 15. februara, odnosno od slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i voćara, u ovom selu posao je u punom jeku.


Posla ima na pretek jer do početka vegetacije treba orezati oko 100 jutara vinograda i gotovo duplo veće površine pod plantažnim voćnjacima. Osim samih domaćina i njihovih ukućana, ovaj posao rade i drugi Neštinci koji idu u nadnicu, ali i svi koji su savladali ovaj posao, a nije ga teško naučiti. Dnevnica je atraktivna – iznosi 25 evra.    

– Vegetacija je u mirovanju, a pogodno vreme omogućilo je voćarima i vinogradarima da počnu orezivanje – kaže poljoprivredni tehničar i vlasnik velikih plantaža krušaka i vinograda Sava Popović. – Važno je da temperatura ne padne ispod pet stepeni ispod nule, a u posao se krenuli prvo oni koji imaju mnogo voća i vinove loze. Ovo vreme je posebno pogodno za orezivanje loze zbog bolesti, odnosno bakteriološke plamenjače koja se na lozu prenosi makazama, odlazi do korena biljke i suši je. Sada je ta mogućnost mala.  
         
Sat rada u vinogradu i voćnjaku plaća se 300 dinara, a posao počinje u 7 sati i radi se do 16-17 sati, odnosno dok se vidi. I dok se voćari i vinogradari snalaze ili sami ili angažuju meštane ili komšije iz drugih sela, „Nektar“ iz Bačke Palanke angažuje oko stotinu orezivača iz Šapca jer ovde poseduje velike površine pod planatažama voća i vinograda.

U ovom delu Srema, ali i Bačke koja je s druge strane Dunava, ima podosta onih koji su vični baratanju vinogradarskim i voćarskim makazama pa im je to prilika da, ako su ostali bez posla u firmama, ove zime dobro potkrpe kućni budžet koji je verovatno istanjen zbog proteklih praznika. Odavde se ranijih godina išlo u rezidbu na plantaže u ataru susednog Iloka u Hrvatskoj, gde su i dnevnice bile gotovo duplo veće. Ali, susedna država zabranila je ovakav načina rada pa se sada za rad u susednom ataru komšijske zemlje mora dobiti radna dozvola. To je komplikovano pa je prilika za zaradu u neštinskom ataru.