MMF: Svetu će trebati oko bilion dolara zajmova

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da će tražiti povećanje svoje finansijske moći za oko 500 milijardi dolara, kako bi mogao da odobrava nove zajmove koji će da ublaže posledice produbljavanja finansijske krize.

Odgovarajući na sve šire špekulacije o njegovim finansijama, MMF je ukazao da procenjuje da će zemljama širom sveta biti potrebno oko bilion dolara zajmova tokom sledećih godina, zbog čega mora da pribavi dodatne resurse za pozajmljivanje u visini do 500 milijardi dolara.

Današnje saopštenje MMF je usledilo posle novinskih izveštaja da ta institucija, sa sedištem u Vašingtonu, traži da pribavi čak 600 milijardi dolara, prenele su agencije.

Najveća zabrinutost MMF je usmerena na 17 članica zone evra koja je već oko dve godine zahvaćana dužničkom krizom.

“U ovom preliminarnom stadijumu ispitujemo opcije za finansiranje i nećemo više davati saopštenja dok ne budu okončane neophodne konsultacije sa članicama Fonda”, izjavio je portparol te institucije koja obuhvata 187 zemalja.

Zahvaljujući sumi od oko 200 milijardi dolara koje su članice evrozone nedavno obećale za MMF, više od trećine potrebnih novih sredstava je već obezbeđeno.

Evrozona je pozvala zemlje širom sveta da povećaju izdvajanja za MMF u nadi da će ta institucija na taj način biti u boljoj poziciji da zaustavi širenje dužničkih nedaća na veće ekonomije zone evra, kao što su Španija, Italija ili čak Francuska.

Do sada, međutim, čak ni zemlje s relativno obilnom gotovinom, poput Kine i Brazila, nisu bile voljne da izdvoje više novca za Evropu. SAD takođe nisu rade da daju doprinos povećanju resursa MMF.

O načinima za uvećanje finansijske moći MMF biće razgovarano na sastanku ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) idućeg meseca u Meksiku.