Prve gume kompanije „Cooper tire“ iz Kruševca sredinom februara 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija „Cooper tire“ trebalo bi da za četiri do pet nedelja u kruševačkoj fabrici proizvede prve gume, izjavio je  agenciji Beta upravni direktor „Cooper tire“-a u Evropi Julian Boldvin.


– Planiramo da u ovoj godini bude proizvedeno 1,5 miliona guma, a da fabrika u punom kapacitetu, do kraja 2013. godine, proizvodi 3,3 miliona guma godišnje – rekao je Boldvin.

Američki „Cooper tire“ od utorka  je vlasnik Fabrike autoguma u Kruševcu, koja je bila deo „Trayal korporacije“.

– Danas zapošljavamo oko 400 radnika, u petak će biti održani grupni sastanci na kojima ćemo im poželeti dobrodošlicu i obaveštiti ih o našim planovima. U ponedeljak počinjemo da radimo, a u naredne tri, četiri nedelje ćemo sređivati pogone i organizovati rad fabrike,
 
kako bi za četiri do pet nedelja imali prvu proizvedenu gumu – rekao je Boldvin.

Boldvin je kazao da će se broj zaposlenih povećavati kako bi fabrika u narednih šest meseci imala 485 radnika, a kada dostigne pun kapacitet oko 600 do 700.

– Prvi koraci su preuređenje fabrike i investiranje u opremu, a već 25. januara bi trebalo da stigne kotao, odnosno toplana, koja će obezbediti energiju za rad proizvodnje – objasnio je Boldvin.

U početku će, kako je dodao, biti korišćena postojeća toplana koja je stara, udaljena je dva kilometra i nema dovoljan kapacitet.

Radnici koji su iz „Trayal“-a prešli u „Cooper tire“, prema rečima Boldvina, biće na probnom radu šest meseci.

– To ne znači da hoćemo da smanjujemo broj radnika, već je uobičajeno da kada primate nove radnike oni imaju probni rad, da vidimo kako rade – kazao je on.

Dodao je da je „Cooper tire“ u Srbiju došao jer ovdašnja Vlada ima veoma dobru politiku prema stranim investitorima i kompanijama koje su izvozno orijentisane.

– Drugi razlog je što smo dolažeći u Kruševac tokom proteklih meseci videli da u fabrici rade dobri radnici. Mi smatramo da su ljudi najbitniji, ako nemamo dobre radnike ništa nam ne vredi ni zgrada ni oprema koju smo kupili – istakao je Boldvin.

Zaposleni u „Cooper tire“-u će, prema njegovim rečima, imati plate kao što su imali u „Trayal korporaciji“.