Istraživanja nafte i gasa iz škriljaca zagađuje

PinterestFacebookTwitterShare

Parlament Bugarske uveo je danas stalnu zabranu istraživanja nafte i prirodnog gasa iz uljnih škriljaca uz korišćenje tehnologije ekstrakcije poznate kao „fraking“, posle velikih protesta javnosti zbog mogućeg zagađenja životne sredine.

Zabranu, koja je uvedena velikom većinom glasova, predložila je vladajuća partija desnog centra GERB i uključuje korišćenje kontroverzne tehnologije hidrauličnog lomljenja, poznate kao „fraking“, pri ekstrakciji gasa iz škriljaca i uglja, kao i pri istraživanju nafte u Bugarskoj i njenim teritorijalnim vodama u Crnom moru.

Proteklih sedmica, hiljade Bugara su protestovale protiv ekstrakcije gasa iz škriljaca i korišćenja „frakinga“, strahujući da bi ta prljava tehnologija mogla da nanese nepovratnu štetu čovekovoj okolini i zdravlju.

U utorak je vlada Bugarske povukla dozvolu za istraživanje gasa iz škriljaca u severoistočnom delu zemlje koju je prošlog juna dala američkoj naftnoj kompaniji „Ševron“. 

Potencijalne rezerve škriljnog gasa u tom području, glavnom žitorodnom regionu Bugarske, procenjuju se na bilion kubnih metara.

Bugarska, koja gotovo u potpunosti zavisi od ruskih isporuka gasa, već odavno se zalaže za veću raznovrsnost isporuka tog energenta, uključujući njegovu proizvodnju iz škiljaca.

Bilo je predviđeno da „Ševron“ pripremi petogodišnji projekat, vredan 50 miliona evra (72 miliona dolara) i investira četiri miliona evra (5,8 miliona dolara) u zaštitu životne sredine.