Nije više Zastava nego Stanovo

PinterestFacebookTwitterShare

Nova kotlarnica u Kragujevcu, po imenu “Stanovo” namenjena za distribuciju toplotne energije danas je puštena u rad.
 
“Stanovo” je izgrađena sredstvima nemačke razvojne banke, po programu KFW 3, ali nije donacija, već kredit sa grejs periodom od dve godine.

Do sada je od tih para u rekonstrukciju toplovodne mreže u dužini od 15 kilometara (od postojećih 100), gradnju novih kotlarnica (u Bagremaru i na Aerodromu), kao i redovna održavanja sistema, utrošeno oko 10 miliona evra, a kako je rečeno, grad planira da učestvuje i u programu KFW 4.

Značajna ušteda

Kotlarnica “Stanovo” vredi 700.000 evra i ima snagu šest megavata, sa mogućnošću proširenja za još tri, a najsavremenija oprema omogućiće uštedu od prosečno 30 odsto – kaže Miodrag Ćirić, direktor preduzeća “Ćira” iz Aranđelovca, koje je izvođač radova.

Ušteda se ostvaruje pošto je sistem tako projektovan da povratnu toplu vodu vraća na dogrevanje i potom je ponovo vraća u sistem, objašnjava on.

– Na novu kotlarnicu trenutno je priključeno 430 domaćinstava i 30 lokala, ali su njeni kapaciteti dovoljni da pokriju celo naselje – kazao je Nikola Petrović, direktor “Energetike” 

Prema njegovim rečima, u narednom periodu se očekuje da se priključe i Dom zdravlja u Stanovu, kao i lokalna osnovna škola.

Blok zgrada u ulici Ljubiše Bogdanovića je ranije bio povezan na stanicu u “Zastavi”, ali se zbog dužine toplovoda od oko dva kilometra javljao preveliki rastur, odnosno rasipanje toplotne energije, koje je sada eliminisano.

Prevezivanje sa novim sistemom za građanstvo nije predstavljalo dodatne troškove, kaže Petrović, ističući da “Energetika” već ima puno novih zahteva za priključenje.