Malo izlagača iz Srbije na sajmu u Kelnu

PinterestFacebookTwitterShare

U Kelnu je u toku Međunarodni sajam nameštaja (IMM Cologne). Od 650 preduzeća koliko posluje u sektoru industrije nameštaja u Srbiji, ove godine samo dva izlažu svoje proizvode na najuticajnijem sajmu nameštaja na svetu.

Sajam nameštaja u Kelnu verovatno je najuticajniji na svetu jer se na njemu određuju trendovi za predstojeću godinu. Zašto je onda interesovanje proizvođača nameštaja iz Srbije tako malo? Dejan Gašić, dizajner u firmi „Aktiv Dizajn“ (Active Design) iz Beograda kaže: „Nastup ovde je jako skup. Malo firmi sebi može da priušti nastup na jednom ovako velikom sajmu. S druge strane, zbog velike konkurencije ne postoji nikakva garancija da ćete nešto prodati na sajmu.“

Teška ekonomska situacija u zemlji i porezi, kako kaže Gašić, i na ono što se kupuje i prodaje, samo su neki od razloga što se nameštaj ne prodaje u željenoj količini. Da nije bilo švajcarskog Programa za promociju uvoza u EU (SIPPO), ni „Aktiv Dizajn“ ove godine ne bi bio izlagač u Kelnu.

„Na ovom nastupu nam država Srbija nije pomagala. Mislim da je dobro kada firme imaju pomoć Privredne komore da učestvuju na sajmu. U našem susedstvu su štandovi Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izlagačima su pomogle privredne komore i ako bar po jedna firma dobije ugovor, to je uspeh za zemlju jer će firme plaćati poreze“, kaže Gašić.

Privredna komora Srbije, kako kaže Olivera Kiro koja je u Komori zadužena za ekonomske odnose sa inostranstvom, preduzima sve na prezentaciji srpskih preduzeća u inostranstvu, ali je interesenata za sajam u Kelnu bilo malo. „Sajam u Kelnu nije bio u našem programu za sajmove za ovu godinu. Privredna komora Srbije pokušava da subvencioniše izlazak firmi na sajmove. Međutim, za ovaj sajam nije bilo velikog broja interesenata kako bi to postala jedna opšta akcija“, objašnjava predstavnica Privredne komore Srbije.