Zajednička edukacija naših i mađarskih poljoprivrednika

PinterestFacebookTwitterShare

U Subotici su počela predavanja iz programa obuke poljoprivrednika, koji je koncipiran prekograničnim projektom Zlatni klas koji finansira mađarska Fondacija za poljoprivredu, uz sufinansiranje Evropske unije.


Reč je o još jednom IPA projektu Srbije i Mađarske, koji takođe ima za cilj razmenu iskustava između poljoprivrednika s obe strane granice, ali i njihovo povezivanje i buduću saradnju.

Na obuci se našlo tridesetak poljoprivrednika severne Bačke i južne Mađarske, i to iz svih grana poljoprivrede. Ideja je da se kroz predavanja prenesu najnovija dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i iskustva i tehnologija najrazvijenijih evropskih poljoprivreda. Deo obuke predstavlja i pravljenje biznis planova, kao i veština prodaje i plasmana proizvoda, budući da će se i naša poljoprivreda naći na evropskom tržištu gde je konkurencija izuzetno jaka.

Namera je takođe da se kroz ovaj IPA projekat poljoprivredni proizvođači iz Srbije i Mađarske organizuju i zajednički nastupaju na budućim konkursima za sredstva iz evropskih fondova namenjena poljoprivredi.