Grčka nastavila pregovore sa kreditorima

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Grčke nastavila je ključne pregovore s privatnim kreditorima, u nadi da će postići sporazum o smanjenju duga kako bi izbegla bankrot na proleće. Zvaničnici Instituta za međunarodne finansije (IIF), globalnog bankarskog udruženja koje zastupa privatne zajmodavce, vratili su se u Atinu posle obustavljanja pregovora prošle nedelje.

„Pregovori s privatnim kreditorima su, bez sumnje, u vrlo osetljivoj fazi“, izjavio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos pred sastanak sa zvaničnikom IIF Čarlsom Dalarom.

Cilj tog sporazuma je da privatni kreditori otpišu 100 milijardi evra, ili polovinu grčkog duga koji je u posedu privatnih vlasnika obveznica koji bi dobili nove obveznice s dužim periodom otplate. Strane u pregovorima, međutim, ne mogu da se slože oko kamatnih stopa na te nove obveznice i nekih drugih pitanja, rekao je juče jedan neimenovani grčki zvaničnik.

Grčki mediji izveštavaju da su predstavnici privatnog sektora tražili da prinosi na nove obveznice budu oko pet odsto, dok su grčki zvaničnici spremni da pristanu na nivo od oko četiri odsto.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Atini Janis Varufakis izjavio je da bi Grčka, čak i sa tim sporazumom, teško mogla da izbegne bankrot „jer je nesolventna, a nesolventni entiteti moraju da bankrotiraju“.  „To je zakon prirode i društva i razuma i mi jednostavno treba da mu se potčinimo“, rekao je Varufakis.