Kodak podeno zahtev za stečaj

PinterestFacebookTwitterShare

Američka kompanija Eastman Kodak koja je omogućila da kamere i fotoaparati budu dostupni širom sveta, podnela je zahtev za stečaj.

„Nakon što smo razmotrili sve opcije, Upravni odbor je jednoglasno odlučio da je ovo neophodan korak i prava stvar za budućnost Kodaka. Naš cilj je da Kodak vratimo u pravo vreme“, rekao je izvršni direktor Antonio Perez, prenosi AFP.

Kodak je od 2003. godine otpustio 47.000 zaposlenih i zatvorio 13 poslovnica. Kodak je pre pojave digitalnih memorijskih kartica doslovno držao monopol u proizvodnji i prodaji filmova neophodnih za razvijanje fotografije. Sudbina preostalih 19.000 zaposlenih je pod znakom pitanja, a Kodak je na vrhuncu imao i do 145.000 radnika.

Kompaniju Kodak osnovao je 1892. Džordž Istman, a vrlo brzo Kodak je razvio čuveni „Brownie“ koji se smatra prvim komercijalnim fotoaparatom za koji nije trebalo postolje. Kodak se smatrao vodećim inovatorom u doba ’80-ih, ali je konkurencija ubrzo počela preuzimati deo tržišta.

Kodak je prvi razmatrao digitalne tehnologije na polju fotografije sredinom ’70-ih, međutim, azijski proizvođači su bili brži u proizvodnji, a Kodak nije uvideo da moraju hitno da se prebace na digitalne tehnologije.