Gasprom: Niže cene gasa za najbolje

PinterestFacebookTwitterShare

Gasprom je zbog dužničke krize, koja je smanjila potrošnju za gasom i pada tržišnog udela, odlučio je sniziti cene za 5 velikih evropskih kupaca.
 
Gasprom bi cene gaas snizio za oko 10 odsto, a kao potrošači na koje bi se odnosile povoljnije cene spominju se nemački Wingas, francuski GDF Suez i talijanski Sinergie Italiane.
 
Popust bi vredeo retroaktivno, a procenjuje se da bi se odnosio na 23,5 posto ukupne količine plina koju Gasprom isporučuje Europi.
 
S nemačkim energetskim divovima E.ON-om in RWE-om Gasprom se zapleo u arbitražni spor jer im je isporučivao plin po cenama znatno višim od tržišnih, što je nemačkim kompanijama donelo gubitke od nekoliko milijardi evra.

Evropska unija ruski gas dobija po fiksno utvrđenoj ceni vezanoj za cenu nafte, a ruske isporuke pokrivaju oko 25 posto njenih ukupnih potreba za tim energentom.

Potez Gasproma ukazuje na sve slabiji uticaj Rusije na evropsko energetsko tržište, dok s druge strane raste pritisak dobavljača iz SAD-a koji doživljavaju pravi preporod zahvaljujući proizvodnji gasa iz škriljaca.

Dodatno se tržišna borba zaoštrila zbog privredne krize i neuobičajeno toplog vremena za ovaj deo godine. Dnevne cene gasa pale su oko 20 odsto ispod prosečne Gaspromove ugovorene cene.