Prva faza naučno-tehnološkog parka gotova do aprila

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja i Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu i prve faze Naučno tehnološkog parka (buduće zgrade Departmana za građevinarstvo Fakulteta tehničkih nauka) uglavnom teče po planu. Iako je Centralna zgrada Univerziteta, na čijem će trećem spratu biti smešteni naučni centri pokrajinske administracije, trebalo da bude završena ovog meseca, do pomeranja roka za završetak  došlo je usled složene procedure nabavke određenih materijala i uređaja iz uvoza.

Naučno-tehnološki park je deo velikog projekta Vlade Srbije koja obezbedila 400 miliona evra za naučnu infrastrukturu u Srbiji. Kada se završi pomenuta zgrada prve faze NT-parka, sledi druga faza koja podrazumeva rušenje stare zgrade TMD-a (u kojoj su smešteni neki departmani FTN-a) u Fruškogorskoj ulici i izgradnja modernog, centralnog objekta NT-parka.

Rektor Miroslav Vesković ističe da je „svakodnevno u kontaktu s kolegama koje obavljaju nadzor na gradilištu Centralne zgrade Univerziteta i da će svi koji treba ispoštavati svoje rokove”. Takođe ističe da vrlo brzo raste i prva zgrada kompleksa NT-parka.

– Siguran sam da će rokovi biti ispoštovani i da ćemo onda uspeti da vrlo brzo preselimo ljude iz Fruškogorske u ovaj deo i da započnemo drugu fazu kompleksa NT-parka i tako ispoštujemo sve ono što smo obećali. Ne samo zbog obećanja već zbog toga što ti prostori mnogo znače za naš univerzitet, istraživačke laboratorije i kompanije koje će raditi u tom prostoru. S druge strane, NTP, i ta veza između kompanija i samih istraživača postaje sve značajnija – ističe rektor, i ukazuje na to koliko je, i zbog nedavno potpisanog sporazuma Srbije s CERN-om, važno da naše inženjere učimo koje su to tehnologije i kako da otvaraju kompanije koje će se baviti onim što je interesantno evropskom i svetskom istraživačkom prostoru.

Oko Centralne zgrade UNS-a postavljen je specijalni drenažni sloj koji se postavlja da ne bi došlo do sleganja građevine, što kazuje da se radi temeljno i od kvalitetnog materijala. Na zgradi prve faze NT parka izbetonirana je poslednja ploča, odnosno potkrovlje, slede još betonski stubovi koji će držati krov, pa onda unutrašnji radovi, što bi moglo biti završeno već u aprilu.