Suboticu očekuju mnogobrojni urbanistički projekti

PinterestFacebookTwitterShare

U Subotici je tokom odine planiran završetak mnogih urbanističkih projekata. Dok deo građana pozdravlja razvoj najvećeg grada na severu Bačke, nisu retki ni oni koji smatraju da je reč o predizbornim obećanjima.

Najveća investicija su svakako bazeni na Prozivci, projekat vredan više od 500 miliona dinara, koji se gradi gotovo bez prestanka. Posle nešto više od mesec dana već se vide noseći zidovi i betonske ploče budućeg sportskog centra, te će po svemu sudeći, kompleks biti završen do leta, kako su i najavili funkcioneri republičke, pokrajinske i gradske vlasti.

Već početkom proleća, trebalo bi da počne i rekonstrukcija parka u Dudovoj šumi, gde će se zasaditi nove sadnice, napraviti jezero, kao i ograničen prostor za puštanje pasa, šetalište, tartan staze, sportski tereni. Radove vredne oko 30 miliona dinara finansiraće pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu.

Za projekte Direkcije za izgradnju, iz budžeta grada namenjeno je više od 1,2 milijarde dinara, što je za 129 miliona dinara više nego lane. Novac će, između ostalog, biti utrošen za rušenje betonskog kostura iza Otvorenog univerziteta, postavljanje urbanog mobilijara, podzemnih kontejnera, javnih časovnika i toaleta, a posle Gradske biblioteke, dekorativnu rasvetu će dobiti i zgrada Likovnog susreta. Planira se, takođe, asfaltiranje 30 ulica, izgradnja promenade na Prozivci, šetališta u Čantaviru, kao i izrada projekata za novi kružni tok na Majšanskoj petlji i zaobilaznice kod fabrike ”Pionir”, na koju bi bio preusmeren teretni saobraćaj.

– Jedini posao koji prošle godine nije urađen je postavljanje 34 autobuska stajališta, jer je ponuđena cena bila duplo veća u odnosu na projektantsku, zbog čega je poništena javna nabavka – ističe Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju i dodaje da će moderna stajališta biti završena tokom ove godine.