Međunarodna agencije za atomsku energiju upozorava svet na Iran

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da je njegova dužnost da upozori svet na sumnjive aktivnosti Irana koje ukazuju na mogućnost da ta zemlja pokušava da napravi atomsku bombu.

„Na osnovu saznanja kojima raspolažemo imamo razloga da sumnjamo da Iran pokušava da napravi atomsku bombu i mi želimo da proverimo sve što bi moglo imati vojnu dimenziju“, kazao je Amano.

„Nemam apsolutno nikakav razlog da ublažim svoj izveštaj. Moja je dužnost da upozorim svet“, poručio je Amano, dodajući da Teheran do sada nije uspeo da dokaže da je njegov nuklearni program civilni a ne vojni, preneo je Rojters.

On je, u intervjuu nemačkom izdanju „Fajnenšel tajmsa“, rekao da će IAEA nastaviti da vrši pritisak na Teheran i da će u razgovrima sa Iranom sledećeg meseca insistirati na njegovoj apsolutnoj saradnji.

Tenzije između Irana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa su skočile u novembru kada je IAEA objavila izveštaj u kome je navela da ima obaveštajne podatke o tome da Teheran pokušava da napravi atomsku bombu.

Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije.