Turski „Boral aluminium“ ulaže 50 mil EUR u izgadnju fabrike u Doljevcu

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici turske kompanije „Boral aluminium“, agencije SIEPA i opštine Doljevac potpisali su memorandum o izgradnji fabrike za proizvodnju aluminijumskih profila, vrata i kamionskih prikolica u kojoj će biti zaposleno više od 300 radnika.


Prema sporazumu, turska kompanija će uložiti više od 50 mil EUR, dok će iznos državne subvencije biti oko 10 mil EUR, rečeno je na svečanosti potpisivanja tog dokumenta.

Potpredsednica Vlade za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović rekla je da je najveći problem u Srbiji nezaposlenost i da je obaveza države da podrži investitore.

– Program podrške i državnih subvenicija namenjen je onima koji se zapošljavaju, dok investitori svojim ulaganjem utiču na razvoj sredine u kojoj grade svoje kapacitete – rekla je Kalanović na potpisivanju.

Ona je dodala da su zato podjednako važni i domaći i strani investitori i da su i jedni i drugi dobrodošli.

Kalanović je uverena da će što pre u Doljevcu videti temelje nove fabrike i da će sa pažnjom pratiti izgradnju.

Zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Goran Džafić rekao je da je ta agencija od 2006. godine izdvojila 980 mil EUR subvencija i podrške investitorima, i da će po završetku konkursa krajem januara, ili 15. kruga, taj iznos biti veći od milijardu evra.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić rekao je da je ovo veoma važan dan za Doljevac.

– Stopa nezaposlenosti u Doljevcu iznosi 33% – rekao je Ljubić navodeći da će investicija turske kompanije u znatnoj meri ublažiti problem nezaposlenosti u toj opštini.

Ljubić očekuje da bi fabrika mogla da bude otovorena već u avgustu ove godine.

Vlasnik ove turske kompanije Benijamin Atik rekao je da će investirati u zemlji koju već dobro poznaje jer je rođen u bivšoj Jugoslaviji – u Skoplju, kao i da se preradom aluminijuma bavi 35 godina i da je reč o porodičnoj firmi.

Izabrao je Doljevac, kako kaže, i zbog povoljnih uslova u pogledu državne i pomoći lokalne samouprave.