Pančevačka Mlekara ponovo radi

PinterestFacebookTwitterShare

Posle raskida neuspešne privatizacije Mlekara u Pančevu nije radila dve i po godine. Preduzeće je iz stečaja kupio novi vlasnik i deo radnika se ponovo vratio na posao, a prepoznatljivi mlečni proizvodi pančevačke Mlekare opet se mogu kupiti u prodavnicama širom Južnog Banata.


Pančevačko mleko i mlečni proizvodi ponovo se prodaju u prodavnicama Južnog Banata. Mlekaru u Pančevu, koja nije radila dve i po godine, iz stečaja je kupio novi vlasnik.

Posle dve i po godine neizvesnosti dvadeset troje radnika vratilo se na svoje radno mesto. Snalazili su se, kažu, kako znaju i umeju da bi preživeli i sad se nadaju da će moći da zarade platu od posla koji najbolje umeju da rade.

Zlatko Janaćković kaže da je u međuvremenu radio privatno, ali da je jedva čekao da se vrati u Mlekaru.

„Ovde sam više od trideset godina i stalno sam mislio na svoju firmu. Važno je da smo nastavili proizvodnju i nadam se da se više nikada neće prekidati“, kaže Janaćković.

Njegova koleginica Slavica Nikolovski jedva je čekala da se vrati na posao. 

„Ne mogu da vam opišem kako se osećam, ali nadala sam se da ću dočekati ovaj dan i da ću se vratiti na svoje radno mesto. Nama je važno da radimo i da zaradimo platu“, ističe Nikolovska.

Novi vlasnik Mlekare Boško Rakić uložio je oko milion evra u pokretanje proizvodnje. Za mlekare u Šapcu, Somboru i Kragujevcu već je ugovoreno uslužno sušenje mleka, a za konditorsku industriju proizvodiće se maslac i mleko u prahu.

Najteže je bilo obezbediti otkup sirovog mleka, ali sa cenom od trideset dinara po litru sve više je stočara koji se vraćaju pančevačkom prerađivaču.
 

„Počeli smo otkup mleka 2. januara. Za sad otkupljujemo 50.000 litara za proizvodnju maslaca i mleka u prahu i još toliko za pravljenje konzumnih mlečnih proizvoda. Želimo da povratimo izgubljeno poverenje kod stočara, ali i kod naših potrošača. Zato ćemo poštovati sve naše ugovorene obaveze, a kvalitet će nam biti na prvom mestu“, obećava Rakić.

Uz standardne mlečne proizvode mleko, jogurt i pavlaku i nekadašnji brend pančevačke Mlekare-kefir, od sledeće nedelje opet će se proizvoditi i to po nekadašnjoj Kavkaskoj tehnologiji.