Sajt digitalizacija.info za sve nedoumice o ovom procesu

PinterestFacebookTwitterShare

Uprava za Digitalnu agendu pokrenula je danas sajt “digitalizacija.info” na kome građani mogu da saznaju sve što ih interesuje o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i prilagođavanju tv prijemnika novom signalu.

Na sajtu digitalizacija.info”, koji se još uvek dopunjava svim neophodnim informacijama, može se saznati šta je to digitalizacija i šta ona sobom nosi, koje regije će obuhvatiti, ali i kako građani da se pripreme da bi imali kvalitetnu sliku na svom televizoru.

Kako se navodi na sajtu, prelazak na digitalni prijem može biti jednostavan, povezivanjem digitalne kutije (set top boksa) sa televizorom, međutim u procesu priprema neophodno je da se uzme u obzir sva TV oprema u kući.
 
Svaki uređaj koji ne bude konvertovan neće raditi posle prelaska na digitalnu televiziju, a video i DVD rekorderi će i dalje moći da puštaju i snimaju program, ali najveći broj neće moći da snima jedan kanal, dok se gleda drugi.

U tom slučaju, građani će moći da kupe digitalni TV rekorder, a postoji mogućnost da će morati nabaviti novu antenu, ako je prijem slike loš.
 
Na mnoge televizore kupljene u Srbiji pre 2012. godine moraće da se priključi set top boks, tj. konvertor, čak iako na njima piše “HD ready” ili “Full HD”.

Uprava za Digitalnu agendu sarađuje sa predstavnicima trgovaca na izradi logotipa kojim će biti obeleženi svi proizvodi i usluge napravljeni tako da rade i posle prelaska na digitalnu televiziju.

Dok se ne izradi logo, takvi uređaji mogu da se prepoznaju ukoliko na njima postoji oznaka “HD built-in”, ali i ako su na televizoru navedeni DVBT-2 i MPEG4 standardi.

U delu sajta ”Troškovi i opcije”, posetioci mogu da se informišu o mogućnosti izbora između set top boksa, digitalnog televizora ili kablovske, satelitske ili neke druge internet usluge, od čega će zavisiti i cena digitalizacije za građane.

Približne cene, na osnovu iskustava iz drugih zemalja, su oko 30 evra za set top boks, novi digitalni televizor košta oko 600 evra, dok se cena novog DVD rekordera, koji takođe može da posluži kao konvertor signala, kreće oko 100 evra.
 
Kada počne javna kampanja na nacionalnom nivou, počeće sa radom i pozivni centar gde će građani dobiti odgovore na sva pitanja o prelasku na digitalnu televiziju.