Češka ne da 3,5 mlrd. evra MMF-u

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru prikupljanja gotovine za članice evrozone, Češka planira da smanji svoj dopinos MMF-u od 3,5 milijardi evra, rekao je premijer Češke Petr Nečas.

Zbog krize, svih 17 članica evrozone obećalo je 150 milijardi evra bilateralnih zajmova za MMF koji bi se ponovo mogli uliti u region zajedničke valute, ukoliko bude bilo potrebno.

Lideri EU su na samitu 9. decembra pozvali da se za MMF obezbedi ukupno 200 milijardi evra, uključujući doprinos relativno siromašnijih članica van zone evra, kao što je Češka, podsetila je francuska agencija AFP.
 
„Ukoliko bi Češka obezbedila sumu od 3,5 milijardi evra, njen doprinos po stanovniku bi bio 2,2 puta veći od doprinosa Poljske“, koja takođe nije članica zone evra, rekao je Nečas. 
 

„Dominantno mišljenje je da je zajam tog obima praktično isključen i da on mora da bude znatno manji“,dodao je premijer, istakavši da cifra koja je u pitanju predstavlja 11 odsto deviznih rezervi češke centralne banke. 
 

Prag još nije doneo konačnu odluku o svom doprinosu za MMF, a to pitanje će, kako se očekuje, biti razmatrano na sastanku Kabineta 25. januara. 
 

Češka, sa 10,2 miliona stanovnika, obećala je u okviru sporazuma iz 2004. o ulasku u EU da će uvesti evro. 
 

Kako, međutim, dužnička kriza preti da zahvati ceo region zajedničke valute, vlada desnog centra premijera Nečasa odbija da precizira datum za ulazak u evrozonu tokom svog mandata koji ističe u 2014.