Uskoro razmena žitarica za đubriva i dizel

PinterestFacebookTwitterShare

U Državnim robnim rezervama u toku je izrada modela za razmenu mineralnih đubriva i dizel goriva za ovogodišnji rod pšenice i kukuruza – saznaje AgroServis. Reč je o manjim količinama u odnosu na prethodne ponude i to KAN-a i NPK đubriva, sa povoljnim paritetom u odnosu na trenutne cene.


Za kilogram KAN-a biće potrebno do 1,5 kilograma pšenice, a za NPK (15:15:15) 1,7 kilograma, što uz PDV i cenu od 20 din/kg formira cenu KAN-a od 34 dinara i NPK od 38,50 dinara po kilogramu. To su niže cene od tržišnih za 20-30%. Naime, pojedini organizatori proizvodnje i zadruge za ova đubriva traže 2,2 do 2,7 kilograma, pa i više, pšenice.

Reagovanja ratara na ovu vest se svodi na to da se sa raspodelom KAN-a kasni i da je za njih najvažnija UREA, ali da kupovina NPK može poboljšati prolećnu setvu. Iako još nisu poznati zvanični pariteti za razmenu, poljoprivrednici smatraju da iz ovog posla treba isključiti sve posrednike, a pogotovo zadruge koje su „vešte da u svoje lagere utope ovo jeftinije mineralno đubrivo“ i da profitiraju.

Ima i domaćina koji misle da će pšenica u žetvi ili odmah nakon nje biti skuplja od 20 dinara i da će se dobar paritet istopiti.

Među poljoprivrednicima postoji mišljenje da je razmena dizel goriva za žito može biti korisna, pogotovo, ako se u tom modelu fiksiraju postojeća cena goriva i količine zrna za nadoknadu.

Koliko će zapravo Državne robne rezerve pustiti u razmenu mineralnih đubriva, niko danas nije bio spreman o tome da govori i koliko će se uvažiti činjenica da se prolećna setva očekuje na više od 1,6 miliona oranica kao i da se upotreba mineralnih đubriva svake godine smanjuje.

Državnim robnim rezervama pojedine fabrike mineralnih đubriva duguju više od 30.000 tona, a nije poznato šta se dogodilo i sa istom tolikom količinom koja je ekspresno prošle godine data pojedinim gazdinstvima bez konkursa.

Uredba o raspodeli mineralnih đubriva i dizela najverovatnije će biti doneta iduće nedelje jer se računa da bi svako zakašnjenje smanjilo interes ratara za ovu ponudu.