Svetska banka će do 2015. izdvojiti 100 mil EUR za održavanje i obnovu puteva u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Svetska banka planira da izdvoji 100 mil EUR za finansiranje održavanja, obnove i povećanja bezbednosti puteva u Srbiji, izjavila je direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Džejn Armitidž.


Kako su agenciji Beta kazali u Kancelariji Svetske banke u Srbiji, taj novac planiran je u okviru nove četvorogodišnje strategije partnerstva od 2012. do 2015. godine, u okviru koje banka očekuje da obezbedi od 600 do 800 mil USD za finansiranje u Srbiji.

Armitidž i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor razgovarali su u četvrtak u Beogradu sa ministrom za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutinom Mrkonjićem.

Predstavnici Svetske banke se nadaju da će biti nastavljena dobra saradnja sa Srbijom i u realizaciji novog ekonomskog programa.

Prema saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Mrkonjić je predstavnicima Svetske banke kazao da će oko 80 mil EUR ušteđenih u dosadašnjoj realizaciji radova biti usmereno na obnovu druge trake autoputa na severnom kraku Koridora 10 ili gradnju južnog kraka kod Neradovca.

– Bez razgovora sa Svetskom bankom nećemo donositi kapitalne odluke ove vrste. Želimo da u mandatu ove Vlade zatvorimo sva otvorena pitanja da bi naša saradnja mogla u kontinuitetu da se nastavi i posle izbora u Srbiji – rekao je on.

Mrkonjić je kazao i da je završena gradnja 180 kilometara autoputa na Koridoru 10, i da se na još 150 kilometara obavljaju radovi ili završavaju tenderi.

Srpski ministar za infrastrukturu i energetiku kazao je i da se zasada ne planira povećanje putarina u Srbiji. On je istakao i da će preduzeća za održavanje puteva ubuduće biti birana na tenderima, što će smanjiti troškove.

Mrkonjić je kazao i da je u Srbiji saobraćaj preko graničnih prelaza znatno ubrzan boljom organizacijom službi na granici, pa su tako objedinjeni mnogi poslovi poput carine, policije, fitopatologa.

– Umesto četiri, sada tim poslom rukovodi samo jedno ministarstvo, protok saobraćaja je brži, osim kod Dimitrovgrada gde su velika gradilišta – kazao je Mrkonjić.