U prošloj godini uvezeno mesa u vrednosti od 130 miliona maraka

PinterestFacebookTwitterShare

U prošloj godini u BiH ukupno je uvezeno mesa i jestivih klaničkih proizvoda u količini od 35 722 tone, vrednosti 130 miliona KM, dok je u isto vreme izvezeno u vrednosti oko 20 miliona KM. 

Najviše mesa se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Nemačke, Holandije, Slovenije i Italije, dok su najveći izvoznici mesa iz BiH u prošloj godini bili uglavnom strane kompanije koje svoja predstavništva imaju u BiH i neki domaći izvoznici.

Govoreći o starosti mesa koje se uvozi u BiH i informacijama da je isto staro i po nekoliko godina, kao da dolazi iz Brazila i Argentine, u Uredu za veterinarstvo BiH su istakli da meso koje se uvozi može biti staro najviše šest meseci i da se uvozi i iz Argentine, ali da nije staro više od šest meseci.

Prema službenim podacima, najviše smrznute piletine stiže u BiH iz Turske, dok se govedina uvozi iz Argentine, piše Večernji list.

Najveći izvoznici mesa iz BiH u prošloj godini su bile kompanije iz Sarajeva i Hercegovine, ali njihov izvoz je sedam puta manji od novca koji su u BiH potrošili na izvoz mesa i mesnog otpada.