(VIDEO) Zatvoren Megaupload

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaupload, zatvoren je danas, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji.

U optužnici se navodi da je Megaupload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

Optužba je otvorena dan pošto su Wikipedija i drugi sajtovi bili zatvoreni na 24h iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megauploada uhapšeni danas na Novom Zeleandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašian, Ališe Kiz i Kanje Vesta.
 

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megauploada.

Pre zatvaranja, na Megauploadu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava „groteskno prenaduvane“. „Činjenica je da je velika većina internet saobraćanja preko Megauploada legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas“, navodi se u saopštenju.
 

Na Megauploadu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi. Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima. Američko filmsko udruženja procenilo je da veći deo razmene materijala preko Megauploada, predstavljao kršenje autorskih prava.

Megaupload je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su želeli da do novog sadržaja dođu većom brzinom. Takođe je davao prostor za oglašavanje.