Mafija kontroliše veliki deo agrobiznisa Italije

PinterestFacebookTwitterShare

Organizovani kriminal u Italiji kontroliše poljoprivredne i prehrambene poslove u vrednosti od 12,5 milijardi evra godišnje, što je 5,6 odsto svih nelegalnih poslova u toj zemlji, pokazali su upravo objavljeni preliminarni podaci istrage.

Organizovni kriminal je proširio prisustvo duž celog prehrambenog lanca – od kupovine poljoprivrednog zemljišta do proizvodnje, od transporta do supermarketa, navedeno je u saopštenju najveće italijanske poljoprivredne grupacije „Koldireti“.

Kriminalne grupacije slične mafiji često diktiraju proizvođačke i potrošačke cene u svoju korist tako što snižavaju cene koje se plaćaju farmerima, a podižu one koje plaćaju potrošaci u prodavnicama, ukazao je „Koldireti“, čije nalaze koristi u istrazi jedna parlamentarna komisija.

Ukupna vrednost italijanskog poljoprivrednog i prehrambenog sektora se procenjuje na 300 milijardi evra godišnje, ne uključujući prodaju poljoprivrednog zemljišta, transport ili maloprodajni deo trgovine hranom, preneo je Rojters.

Štetu italijanskom poljoprivrednom i prehrambenom sektoru takođe nanose proizvodnja i prodaja u inostranstvu falsifikovanih prehrambenih proizvoda slabog kvaliteta, u vrednosti od procenjenih 60 milijardi evra godišnje, pod oznakama vrhunskih italijanskih marki.

Glavni italijanski tužilac protiv mafije Pjetro Graso je izjavio da italijanski propisi treba da budu pooštreni kako bi se stalo na put organizovanom kriminalu u agrobiznisu i zaustavila proizvodnja lažnih italijanskih prehrambenih proizvoda.

Izvoz italijanske hrane i poljoprivrednih produkata mogao bi da bude utrostručen ukoliko bi bila preduzeta radikalna akcija protiv falsifikovanih proizvoda, rekao je direktor „Koldiretija“ Serđo Marini.