U Srbiji 30.000 stranaca radi na crno?

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će uskoro dobiti novi zakon o zapošljavanju stranaca jer je očigledno došlo vreme da se ovaj važeći iz 1978. godine konačno promeni. O tome koliko stranaca radi u Srbiji u ovom trenutku preciznih podataka nema, ali se nezvanične procene kreću od 20.000 do 30.000 radnika.

Najviše ih je dok traje građevinska i sezona poljoprivrednih radova, a mahom dolaze iz  Rumunije, Makedonije i Albanije.

Kada se radi o zvanično izdatim dozvolama za rad, one su, po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, date uglavnom menadžerima, direktorima kompanija, IT-stručnjacima… Sve traženije su i dozvole za kuvare s poznavanjem pojedinih, najčešće egzotičnih kuhinja, kao što su tajlandska i kineska.

„Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje odobri oko 2.500 zahteva za zasnivanje radnog odnosa stranaca u Srbiji“, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je u načelu usvojio predloženi zakon o zapošljavanju stranaca. Odobrenja se isključivo odnose za zasnivanje radnog odnosa, a ne postoje sveobuhvatni podaci o strancima koji ostvaruju pravo na rad po drugim osnovama.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Ljiljana Džuver rekla je da se predloženim zakonom na jednoobrazan način reguliše oblast zapošljavanja stranaca u Srbiji, a da će njegovo usvajanje za posledicu, između ostalog, imati i privlačenje stranih investicija. Postojeći zakon donet je, po njenim rečima, još 1978. godine pa je u mnogim segmentima zastareo i ne obuhvata slučajeve kada stranci rade i borave u Srbiji i kada su članovi upravnih odbora i vlasnici preduzeća.
 
Ljiljana Džuver je predstavila pojedine odredbe zakona, po kojima će, između ostalog, strancima za rad u Srbiji biti potreban odobren boravak i radna dozvola, dok će pojedine kategorije, poput diplomata i sportista, biti izuzete iz obaveze posedovanja radne dozvole. Strani državljani će, kako je navela, imati jednaka prava za slučaj nezaposlenosti kao i domaća lica, a zakon će se odnositi kako na strance koji se zapošljavaju u Srbiji, tako i na poslodavce koji zapošljavaju te strance.

Vlada Srbije, predlagač zakona, kao pozitivne efekte predloženih rešenja navela je potpuno regulisanje materije koja se odnosi na zapošljavanje stranaca u skladu sa savremenim tokovima u vezi s kretanjima radnika i ostvarivanjem prava na rad, usaglašavanje s drugim pozitivnim propisima. Takođe, Vlada Srbije očekuje da će predložena rešenja omogućiti zapošljavanja i samozapošljavanja stranaca, ostvarivanja prava na spajanje porodice u određenim slučajevima, ostvarivanje prava u vezi s nezaposlenošću i drugih specifičnih prava, mogućnost ograničenja broja stranaca koji ostvaruju prava na rad…