Kruševljani pokrenuli online prodaju srpskih vina i rakija

PinterestFacebookTwitterShare

Od vinograda do trpeze ljubitelje vina deli samo jedan „klik“ mišem. Poslovnično preduzimljivim Kruševljanima nije dugo trebalo da shvate da se u eri interneta trgovina vinima i rakijom ne odvija isključivo pored bačve, pa su otvorili jedinstvenu on-lajn prodavnicu vina i voćnih rakija – „Podrum“. Prijatelji Saša Paunović (46) i Dragan Stefanović (41) danas zadovoljno trljaju ruke.
 
Posle pet godina, uspeli su da formiraju najbogatiju bazu vina i to isključivo domaćih proizvođača. Čak 115 domaćih vina i 24 rakije je registrovano u internet-vinariji – www.podrum.org. Živu saradnju ostvarili su sa vinarima i proizvođačima rakije iz župskog kraja, ali i iz krajeva gde se po tradiciji pije najlepše vino (Timočka krajina, Fruška gora, zapadna Srbija).
 
– U početku smo krenuli sa izradom internet-prezentacija za velike vinarije. Kako su nam mušterije često plaćale u proizvodima, u magacinu se sakupilo dovoljno vina da i sami formiramo ponudu za kupce – priča nam Saša Paunović. – Tako smo 2006. pokrenuli onlajn trgovinu, a potom i registrovali firmu.
 
Iza Paunovića, diplomiranog inžinjera elektronike, je sedmogodišnje radno iskustvo u „Rubinu“. Njegov ortak Dragan Stefanović je diplomirani menadžer. Kako su i vinari sa višegodišnjom tradicijom shvatili da vreme klasičnog naručivanja proizvoda postaje prošlost, brzo su prihvatili novinu.
 
– Bombarduju nas ponudama za distribuciju srpskih vina van granica, zanimljivo čak i u zemljama čuvenim po vinima Italija, Španija, Rusija, Nemačka-pričaju nam Saša i Dragan.Isporuka vina je s druge strane zbog carina i drugih propisa veoma skupa, tako da se zasada ne isplati.
 
Trenutno se vino ili rakija naručuju na internetu, a dopremaju praktično istog dana putem kurirskih službi, koje su razvijene u Srbiji.