Britanija ograničava bonuse bankarima

PinterestFacebookTwitterShare

Isplate novca u državnim bankama Britanije ponovo će biti ograničene na 2.000 funti, najavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

“Sa naše strane, kao najveći akcionari u tom poslu, ponovićemo ono što smo radili prošle godine i ograničiti bonuse u svim bankama u državnom vlasništvu na 2,000 funti,” rekao je Kameron.

Uz konstataciju da su se bonusi u finansijskom sektoru Velike Britanije “otrgli kontroli” u poslednjih nekoliko godina, Kameron je najavio da će koaliciona vlada sledeće nedelje izneti detaljne predloge o suzbijanju isplate bonusa.

Ipak, potvrdio je da o isplati bonusa Stivenu Hesteru, direktoru “Kraljevske banke Škotske” još nije odlučeno. Naime, prema izveštaju objavljenom u “Financial Times”-u Hester će dobiti bonus od 1,3 do 1,5 miliona funti u narednoj rundi isplata.
 
 
Velika Britanija ima 83 odsto akcija u „Kraljevskoj banci Škotske“ nakon što je ta banka bila spasena novcem poreskih obveznika. Država takođe poseduje 40 odsto akcija “Lloyds Banking Group” nakon što je ona takođe bila spasena pod prethodnom laburističkom vladom tokom finasijske krize 2008-2009. godine.