Počeo rat za slobodni internet

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon što je FBI blokirao jedan od najvećih sajtova za razmenu video i audio materijala na internetu, a njegove vlasnike uhapsio, hakerska grupa Anonimus je uzvratila.

Gotovo istovremeno pošto je objavljena optužnica, grupa hakera koja sebe zove Anonimusi, srušila je sajtove američkog Ministarstva pravde i FBI, kao i nekolicine velikih muzičkih kompanija, kao osvetu za zabranu Megauplouda.
 
Oborene su stranice mpaa.org, riaa.com, universalmusic.com, justice.gov. U toku je i napad na stranicu Bele kuće, a spominje se i odmazda protiv kongresmena koji podržavaju donošenje antipiratskog zakona, pišu američki mediji.

Otvoreni sukob američkih vlasti sa internet zajednicom kulminirao je juče, kada je više desetina velikih sajtova predvođenih Wikipedijom zatvorilo svoje stranice, u znak protesta zbog najavljenog zakona o borbi protiv onlajn piraterije, ocenjujući ga kao cenzuru slobodnog mišljenja.

Podršku je pružio i Google, koji nije zatvarao svoju stranicu, ali je linkom ukazao da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Microsoft.