Čeka se ispumpavanje nafte iz „Kosta Konkordije“

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanske vlasti se nadaju da će uspeti da stabilizuju olupinu potonulog broda „Kosta Konkordija“ pred oluju koja je najavljena.
 
Oluja može spustiti broj dublje u more što bi moglo odložiti planove o ispumpavanju nafte kako bi se sprečila moguća ekološka katastrofa. Istovremeno, šest dana nakon što se nasukao taj brod, nestala je i poslednja nada da bi u olupini spasioci mogli da pronađu neku preživelu osobu, a hladno more oko mesta nesreće postalo je nemirno, preneo je Rojters.
 
Pažnja je sada usmerena na to kako da se iz džinovskog broda ispumpa 500.000 litara goriva, uz loše vreme koje preti da pozicija broda bude još nestabilnija na grebenu na koji se prislonio i do pola potonuo u more.

Ministar za zaštitu životne sredine Korado Klini rekao je u italijanskom parlamentu da je pozvao operatora broda da preduzme sve mere da učvrsti brod i spreči njegovo dalje klizanje u vodu.

„Ukoliko brod sklizne, nadamo se da se neće prelomiti na delove i da nafta neće procureti“, rekao je on.

Klini kaže da postoji mogućnost da brod potone 50 do 90 metara ispod morskog grebena na kojem se sada nalazi, što bi predstavljalo ogromnu opasnost po okolinu. Pored toga, saopštio je Klini, italijanska vlada diskutovaće sutra o usvajanju novih propisa kojima bi veliki kruzeri bili sprečeni da idu opasnim morskim putevima i prolazima veoma blizu ostrva i plićaka.

Ronioci su jutros nastavili potragu za 21 osobom koja je nestala u brodolomu. Spasioci su dosad pronašli 11 tela. U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 3.200 putnika i 1.023 člana posade, od kojih je većina evakuisana čamcima za spasavanje, helikopterima i brodovima koji su se zatekli u tom području.

Kapetan stradalog broda Frančesko Sketino, koji je optužen za višestruko ubistvo iz nehata pošto je napustio brod dok su putnici još bili na njemu, nalazi se u kućnom pritvoru.

Kapetan broda je uhapšen u subotu, a kompanija „Kosta kroćere“, koja je vlasnik luksuznog turističkog broda, saopštila je da je on napravio „greške u proceni“ i da nije poštovao proceduru o evakuaciji putnika i posade.