I Francuzima poskupljuje gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Slabljenje evra će rezultirati poskupljenjem goriva na benzinskim pumpama, upozorio je izvršni direktor francuske naftne kompanije Total Kristof de Maržeri.
 
De Maržeri je u intervjuu belgijskom listu “La libr Belžik” rekao da očekuje da će se cena barela (158,98 litara) nafte, čija se cena izražava u američkoj valuti, kretati izmedju 100 i 120 dolara, i da su “slabe” šanse da ona ove godine padne ispod 100 dolara za barel.
 
“Svi se raduju zbog slabljenja evra, budući da to koristi izvozu, ali zaboravljamo da to takođe povećava troškove uvoza sirove nafte. Žao mi je naših klijenata, ali tako stoje stvari”, naveo je De Maržeri.

“Mi smo uvoznici, pa u vreme krize i pada vrednosti evra možemo da pretrpimo značajnu štetu”, rekao je šef Totala i dodao da cena goriva na pumpi uključuje i troškove prerade i transporta nafte.

Kompanija Total je u trećem kvartalu 2011. ostvarila neto profit od 3,31 milijarde evra ili 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ostvarivanje profita u ovo vreme je sjajno. Trebalo bi to da pozdravimo, a ne kritikujemo. Bez profita nema sredstava ni ulaganja”, istakao je De Maržeri.